Tol België

Tot op heden wordt er in België alleen tol geheven voor het door rijden van de Liefkenshoektunnel nabij Antwerpen. De Liefkenshoektunnel is 1 van de 3 Vlaamse Scheldetunnels en de middelste van de drie tunnel op de R2. De Liefkenshoektunnel is met slechts een aantal ongelukken de meest veilige tunnel van België. Momenteel zijn er wel tolplannen om tol België te heffen voor personenauto’s in de vorm van een Belgisch tolvignet. Ook deze tolheffing is gericht op buitenlandse weggebruikers omdat de belgische weggebruikers gecompenseerd worden via de geldende Belgische wegenbelasting. De Belgische tolplannen zijn momenteel onderwerp van discussie en lijken voorlopig te worden opgeschort.

Tol België Liefkenshoektunnel 2015

De tol voor de Liefkenshoektunnel in België kan betaald worden met contant geld, credit card of met teletol. Teletol is het electronische betaalsysteem voor tol België en wordt maandelijkse geïncasseerd. De teletol weg wordt aangeduid met een blauwe of gele pijl, dit zijn lanen 2, 3, 6, 7 & 8. Bij de tolpoort houdt u de teletolkaart voor de radar om de tol België te betalen en de slagboom te openen.

Dit zijn de tol tarieven voor de Liefkenshoektunnel  voor 2015 & 2016 *:

categorie cash creditcard teletol
categorie 1 € 6,00 € 4,95 € 3,56
categorie 2 € 19,00 € 17,60 € 14,16

* Het tarief voor 2016 zal ongewijzigd blijven.

Meer informatie over tol betalen in de Liefkenshoektunnel kunt u vinden op de website van de Liefkenshoektunnel.

Tol België voor vrachtwagens

Vrachtwagens zwaarder dan 3500 kg zullen vanaf 1 april 2016 tol moeten betalen voor de Belgische wegen. De tol België voor vrachtwagens wordt geheven in de vorm van een kilometerheffing tot 0,20 Euro per gereden kilometer. De hoogte van de kilometerheffing hangt samen met de leeftijd en milieu eigenschappen van de vrachtwagen. Zo wordt voor vrachtwagens met bouwjaar < 1999 de maximale tol van 0,20 euro per km geheven. Deze tolheffing is voornamelijk gericht op buitenlandse chauffeurs en transportbedrijven om hen zodoende voor het gebruik van de Belgische snelwegen te laten betalen. Belgische transportbedrijven is een compensatie voor de tol beloofd.