Tol Duitsland

Automobiliteiten die door Duitsland rijden zullen er straks allemaal aan moeten geloven, tol Duitsland wordt een feit maar voorlopig is de invoering vanaf januari 2016 van de baan. De tolheffing voor personenauto’s in Duitsland is met een jaar uitgesteld vanwege procedures die zijn aangespannen bij de Europese Commisie. De procedures zijn gebaseerd op dat tolheffing alleen voor buitenlanders discriminerend zou zijn. Door deze procedures lopen de plannen voor tol Duitsland vertraging op met als resultaat dat de invoering op z’n vroegst pas vanaf januari 2017 zal plaats vinden. Dat de tolheffing gaat komen is waarschijnlijk te noemen, dit zal afhangen van de uitkomst van de aangespannen procedure bij de Europese Commissie. Bij invoering van de tol voor personenauto’s maakt het niet uit of je een dagje naar Duitsland gaat of op doorreis bent naar Italië, Oostenrijk, Luxemburg of Frankrijk. Je zal een vignet moeten kopen om over de Duitse snelwegen te mogen rijden.

Tol Duitsland de kosten

Elk jaar weer vertrekken miljoenen Nederlanders op vakantie. Zo’n 2 miljoen mensen rijden per jaar door Duitsland. Dit zal de Duitse schatkist zo’n 750 miljoen opleveren. De exacte kosten die je straks moet betalen zijn nog niet helemaal bekend, maar een globaal overzicht is er wel. Wie een tolvignet voor 10 dagen gaat kopen zal 5 tot 15 euro kwijt zijn. Een vignet van 2 maanden zal tussen de 16 en 30 euro gaan kosten. Een tolvignet van een jaar zal maximaal 130 euro gaan kosten. Hiermee zijn de Tol Duitsland kosten dus een feit.

Vliegen vanuit Duitsland

Niet iedereen die gebruik maakt van Duitse snelwegen gaat ook daadwerkelijk op vakantie in het land. Er zijn ook mensen die naar vliegvelden zoals Weeze rijden om vanuit daar naar een vakantiebestemming te vliegen. Ook vliegveld Dusseldorf is een populair vertrekpunt voor veel Nederlandse vakantiegangers. Je bent straks zo’n 30 euro kwijt als je naar de luchthaven rijdt. Dit is natuurlijk een luxere alternatief maar komt in de buurt van de kosten van de Tol die Duitsland ons wil opleggen.

Werkverkeer

Wellicht woon je in Nederland en werk je in Duitsland. Dan zul je waarschijnlijk niet blij zijn met het besluit om tol in te gaan voeren in Duitsland. Door deze plannen ben je straks maximaal 130 euro aan tolkosten kwijt per jaar. Tol Duitsland kan dus voor bedrijven een extra kostenpost gaan worden. Dit is ook een nadeel als je vaak vanuit de achterhoek via Emmerich naar Nijmegen reist wat vaak een stuk sneller is dan via Arnhem. Voor het vrachtverkeer zal er verder weinig veranderen. Tol Duitsland voor vrachtwagens wordt al sinds lange tijd geheven.

Tanken in Duitsland

De brandstofprijzen liggen in Nederland behoorlijk hoog, helemaal in vergelijking tot landen zoals Duitsland. Nu loont het nog om naar Duitsland te rijden als je in de grensstreek woont en de tank vol te gooien. Als de tol eenmaal is ingevoerd zal dit geen tot weinig nut meer hebben. Door de tol die je moet betalen ben je uiteindelijk meer kwijt aan brandstof, met als resultaat dat je dan beter weer in Nederland kunt gaan tanken.

Tags: Tol Duitsland