Vignet Tsjechie

Als je door Tsjechie rijdt moet je zowel op autowegen als snelwegen tol betalen. Motoren die minder dan 3.500 kilogram wegen hoeveel geen tol te betalen, auto’s wel. Is je voertuig zwaarder dan 3.500 kilogram, dan heb je een zogenaamd On Board Unit (OBU) nodig. Dit is een ander woord voor het Vignet Tsjechie.

Vignet Tsjechie kopen

Om over de snelwegen en autowegen te mogen rijden heb je een vignet nodig. Deze vignetten worden vaak aangeduid met “dalnici známka”. Een vignet kun je het beste aanschaffen bij de grensovergang. Naast de grensovergang kun je ook vignetten kopen bij postkantoren en de grotere tankstations langs de snelweg. Houdt er rekening mee dat de kosten bij de grens iets hoger kunnen liggen en soms wordt er namelijk een toeslag van 5 euro in rekening gebracht. Je kunt zelf bepalen voor welke periode het vignet geldig moet zijn en wat de startdatum is. Je kunt hierbij kiezen uit één week, één maand of één jaar. Vanaf de bestuurderstoel gezien plaats je het vignet op de voorruit, rechtsonder. Het niet klevende deel bewaar je voor je eigen administratie. Mocht er een controle plaatsvinden, dan kun je met dit deel bewijzen dat je een vignet Tsjechie hebt gekocht.  Het is dan ook verstandig om dit deel te bewaren om eventuele problemen te voorkomen.

Dit zijn de actuele tarieven voor een tol Vignet Tsjechie:

10 dagen 1 maand 1 jaar
Motorvoertuig tot 3500 kg CZK 310 = circa € 12 CZK 440 = circa € 17 CZK 1500 = circa € 57

Meer dan 3.500 kilogram

Wil je met een voertuig van meer dan 3.500 kilogram over de snel- of autoweg rijden in Tsjechië, dan heb je een zogenaamd elektronische tol systeem nodig. Een On Board Unit wordt in dat geval geïnstalleerd in het voertuig. Dit kastje houdt precies bij hoeveel kilometer je hebt gereden. Dit is handig, want je betaalt namelijk per gereden kilometer. Om een dergelijke kastje te kunnen kopen moet je één van de distribution points bezoeken. Op de website ANWB kun je een overzicht vinden van deze punten.

tags: Vignet Tsjechie, Tol Tsjechie